Stiri

Alegeri asociatia locala Gorj

07.10.2014
In urma alegerilor de constituire a asociatiei locale din data 03.10.2014, s-au ales membrii comitetului de conducere

Componenta comitetului de conducere poate fi vizualizata pe pagina asociatiei locale

Comunicat de presa MFP

02.10.2014
Trezoreria Statului va deveni acceptator de plată cu cardul bancar

COMUNICAT DE PRESĂ
Trezoreria Statului va deveni acceptator de plată cu cardul bancar

 

Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobată ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului.

Actul normativ prevede ca Trezoreria Statului să fie autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar și va presta acest serviciu pentru toate instituțiile publice.

“Toți contribuabilii persoane fizice care dețin carduri aparținând unui sistem de plată ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele), își vor putea achita printr-un punct unic toate impozitele și taxele administrate de către ANAF, primării și alte instituții. Măsura pe care MFP o propune Guvernului face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri promovate în scopul îmbunătățirii conformării voluntare prin modernizarea și facilitarea modalităților de plată a obligațiilor fiscale, fără costuri suplimentare pentru contribuabili. Am anunțat proiectul de act normativ cu prilejul lansării unui alt proiect: Spațiul Privat Virtual, aplicație electronică prin care contribuabilii persoane fizice își pot verifica online propria situație fiscală”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Noul sistem de plată oferit de Trezoreria Statului va contribui atât la stimularea plăților cu mijloace electronice moderne, cât și la diminuarea plăților în numerar efectuate de către contribuabil la ghișeele instituțiilor publice.

Implementarea acestui sistem nu va genera costuri pentru instituțiile publice care vor încasa venituri bugetare întrucât se utilizează sistemul actual de decontare utilizat în relația cu Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat.

„Un important avantaj este că vom putea conecta la acest sistem toate instituțiile publice, adică aproximativ 5000 – vorbim de primării, ANAF, toate instituțiile publice”, a mai spus ministrul de resort.
Potrivit OUG, Trezoreria Statului va accepta conectarea la un sistem de plată numai dacă acesta va cumula simultan o serie de condiții între care, cel mai important, limitarea comisionului.

Comisionul avut în vedere în relația cu instituțiile emitente ale cardurilor și sistemele de plata nu va depăși cumulat 0.3% din valoarea tranzacției, fără a fi acceptate alte costuri suplimentare. Acest comision este corelat cu Proiectul de Regulament privind comisioanele interbancare pentru operațiunile de plată utilizând cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacții la 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit. Proiectul de Regulament este elaborat de Comisia Europeană.

„MFP a purtat deja discuții cu reprezentanții principalelor sisteme de plată din România (Mastercard și VISA), care doresc să fie autorizați. Estimăm că într-o perioadă de 6 luni-1 an timp în care se va face licențierea, dezvoltarea sistemelor persoanele fizice să-și poată achita cu cardul toate impozitele și taxele la Trezorerie. Eu sunt optimistă și am încredere ca impozitele și taxele pentru 2015 le voi plăti cu cardul la Trezorerie. Dacă vom implementa rapid procedurile, vom fi prima țară din lume care vom avea un punct unic de plată cu cardul pentru toate taxele și impozitele”, a precizat ministrul Finanțelor Publice.

Proiectul de ordonanță de urgență care creează cadrul legal Trezoreriei să fie autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar face parte dintr-un set de măsuri promovate de către Ministerul Finanțelor Publice și de către ANAF, în scopul îmbunătățirii relației contribuabilului cu fiscul și simplificării modalităților de plată.

În acest context a fost lansat în 15 septembrie 2014 Spațiul Privat Virtual, aplicație-pilot destinată, într-o primă etapă, contribuabililor din București și Ilfov prin care persoanele fizice pot comunica online cu administrația fiscală. Premisele comunicării în format electronic între contribuabil și autoritățile fiscale au fost stabilite prin OUG 40/2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 23 iunie 2014.

De asemenea, începând cu 1 iulie 2014, formularele privind deciziile de impunere anuală pentru venituri realizate de persoane fizice și pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de acestea, conțin o serie de informații care să faciliteze plata obligațiilor fiscale. Astfel, fiecare decizie de impunere conține informații privind: codul de identificare fiscală a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzătoare obligației de plată, codul IBAN în care trebuie efectuată plata, suma pe care contribuabilul o are de plătit și o rubrică de explicații. Pe decizia de impunere sunt incluse informații privind modalitățile de plată.


Biroul de presă
Ministerul Finanţelor Publice
Tel./fax: 021/319.97.35

Alegeri asociatie locala Bacau

01.10.2014
In urma alegerilor de constituire a asociatiei locale din data 29.09.2014, s-au ales membrii comitetului de conducere

Componenta comitetului de conducere poate fi vizualizata pe pagina asociatiei locale

Alegeri asociatie locala Prahova

01.10.2014
In urma alegerilor de constituire a asociatiei locale din data 26.09.2014, s-au ales membrii comitetului de conducere

Componenta comitetului de conducere poate fi vizualizata pe pagina asociatiei locale

Alegeri asociatia locala Dolj

01.10.2014
In urma alegerilor de constituire a asociatiei locale din data 30.09.2014, s-au ales membrii comitetului de conducere

In urma alegerilor de constituire a asociatiei locale din data 30.09.2014, s-au ales membrii comitetului de conducere

Componenta comitetului de conducere poate fi vizualizata pe pagina asociatiei locale

Alegeri asociatia locala ARAD

26.09.2014
In urma alegerilor de constituire a asociatiei locale din data 23.09.2014, s-au ales membrii comitetului de conducere

 Componenta comitetului de conducere poate fi vizualizata pe pagina asociatiei locale

Legea Geodezului

22.09.2014
Joi, 25.09.2014, ora 10:00, reprezentantii U.G.R. vor avea o intalnire la sediul Guvernului pentru a convinge autoritatile asupra necesitatii votarii legii care reglementeaza desfasurarea profesiei noastre.

Comunicat de presa MFP

18.09.2014
Comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice

Ministerului Finantelor Publice

15 septembrie 2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Primul-ministru Victor Ponta și ministrul finanțelor publice Ioana-Maria Petrescu au participat astăzi la lansarea Spațiului Privat Virtual, aplicație prin care contribuabilii pot comunica online cu administrația fiscală.

„Dacă reușiți să aduceți toate aceste inovații tehnologice și în sistemul public, vreau să vă asigur că veți avea tot sprijinul pentru zona legislativă./..../ Eforturile pe care le-am facut prin restructurarea ANAF, prin îmbunătățirea legislației, a echipei de conducere, au contat. Cred că și acest lucru are o contribuție la faptul că spre deosebire de alți ani, încasările la buget - despre care toată lumea vorbește mai mult sau mai puțin în cunoștință de cauza - în primele opt luni ale anului au fost peste programul de încasări venituri bugetare, respectiv de 101% din program”, a afirmat primul-ministru Victor Ponta.

“De la preluarea mandatului mi-am propus o nouă abordare în relația contribuabilului cu administrația fiscală, bazată pe respect, flexibilitate şi deschidere instituțională. Americanii au o vorbă foarte sugestivă: timpul înseamnă bani! Am convingerea că și timpul contribuabililor români trebuie respectat și bine valorificat, motiv pentru care încurajăm interacțiunea online dintre fisc și contribuabil”, a declarat ministrul finanțelor publice.

Ministrul Ioana-Maria Petrescu a adăugat că aplicația Spațiul Privat Virtual este un proiect cu buget zero, realizat de specialiștii din MFP și din ANAF, însă pentru extinderea la nivel național este nevoie de o infrastructură de servere. "Suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program", a precizat Ioana-Maria Petrescu.

Începând de astăzi, persoanele fizice vor putea comunica electronic cu ANAF cu privire la propria situaţie fiscală, prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, oferit de sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Într-o primă etapă, serviciul „Spaţiul privat virtual” va fi disponibil în sistem pilot până la sfârșitul anului pentru contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, 24 de ore din 24.

Pentru a accesa „Spaţiul privat virtual”, persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.
Comunicarea electronică în Spațiul privat virtual se va face atât dinspre contribuabil către ANAF, cât și dinspre organul fiscal către contribuabil.

Pentru perioada septembrie-decembrie, în care se va aplica proiectul pilot pentru contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal în București și Ilfov, contribuabilii vor avea acces la următoarele informații privind propria situație fiscală:
 Soldul obligațiilor neachitate
 Decizia de impunere anuală (începând cu 2013, emisă anul acesta)
 Nota privind obligațiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informațiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online.
 Informațiile cuprinse în declarația 112 – respectiv sumele declarate de angajator pentru contribuțiile de asigurări sociale, funcție de veniturile realizate.

Începând de anul viitor, proiectul pilot pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov va fi dezvoltat la nivel naţional și se vor extinde categoriile documentelor şi informaţiilor comunicate spre și dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica şi cu alte tipuri de credenţiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate.

Aplicația va fi dezvoltată treptat, în baza unui calendar ce urmează să fie finalizat în luna decembrie 2015.

Ministrul Finanțelor Publice a dat câteva repere ale acestui calendar:

Începând de anul viitor va fi extinsă aplicația la nivel național
Ulterior, aplicația va fi dezvoltată astfel încât contribuabilii să aibă acces online la mai multe documente.
Până la jumătatea anului viitor persoanele fizice care se înregistrează în SPV vor avea acces la:
decizii de impunere privind plățile anticipate de impozit și de contribuții de asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor din cedarea folosinței bunurilor;
Vor primi decizii de calcul accesorii,
Vor putea să depună declarații utilizând credențiale de tip utilizator/parolă.
Până la sfârșitul anului 2015, vor putea primi online somații și titluri executorii.

O altă măsură foarte importantă pentru persoanele fizice, are în vedere ca instituțiile publice să poată solicita direct organelor fiscale informații pentru a soluționa diverse cereri ale contribuabililor. Altfel, instituțiile publice vor putea comunica direct organelor fiscale informații cuprinse în adeverințe de venit. De exemplu, adeverințele de venit ar putea să fie solicitate de primării, școală, unitate sanitară sau pentru obținerea ajutoarelor sociale. În aceste cazuri, contribuabilul nu va mai trebui să depună fizic adeverința de venit, instituțiile publice urmând să ia legătura cu administrația fiscală pentru a primi documentul. Această măsură se va aplica până la sfârșitul anului 2015.
Spațiul Privat Virtual va fi extins și pentru persoanele juridice, care se vor autentifica folosind certificatul digital calificat.

Spațiul Privat Virtual - proiectul pilot pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov este prima aplicație electronică pusă în funcțiune în România, prin intermediul căreia o persoană fizică își va putea consulta online propria situație fiscală. Persoanele fizice care se vor înregistra în sistemul electronic vor avea la dispoziție adrese de email și numere de telefon ale Direcției asistență contribuabili din cadrul ANAF pentru a cere explicații cu privire la obligațiile de plată sau pentru a solicita alte informații.


Aplicația Spațiul Privat Virtual face parte dintr-un set de măsuri promovate de către Ministerul Finanțelor Publice și de către ANAF, în scopul îmbunătățirii relației contribuabilului cu fiscul și simplificării modalităților de plată.

În acest context, a fost promovată de MFP, OUG 40/2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 23 iunie 2014, care stabilește premisele comunicării în format electronic între contribuabil și autoritățile fiscale.

De asemenea, începând cu 1 iulie 2014, formularele privind deciziile de impunere anuală pentru venituri realizate de persoane fizice și pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de acestea, conțin o serie de informații care să faciliteze plata obligațiilor fiscale. Astfel, fiecare decizie de impunere conține informații privind: codul de identificare fiscală a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzătoare obligației de plată, codul IBAN în care trebuie efectuată plata, suma pe care contribuabilul o are de plătit și o rubrică de explicații. De asemenea, pe decizia de impunere sunt incluse informații privind modalitățile de plată.


Biroul de presă

Sedinta cu autorizatii BUC

16.09.2014
Joi, 25.09.2014, ora 10:00 va avea loc, la Centrul National de Cartografie (bulevardul Expozitiei nr.1A) sedinta comuna, reprezentanti ANCPI si persoanele fizice autorizate din Bucuresti. Subiectul principal al intalnirii va fi : ordinul 700/2014.

Joi, 25.09.2014, ora 10:00 va avea loc, la Centrul National de Cartografie (bulevardul Expozitiei nr.1A) sedinta comuna, reprezentanti ANCPI si persoanele fizice autorizate din Bucuresti. Subiectul principal al intalnirii va fi : ordinul 700/2014. La sedinta va participa si directorul general al ANCPI, domnul Marius Arthur Ursu.

Lansare site UGR

07.09.2014
Marti, 9.09.2014 ora 10:00 se va lansa noul site al Uniunii Geodezilor din Romania

 Noul site al Uniunii Geodezilor din Romania , www.ugr2014.ro se va lansa marti, 9.09.2014, ora 10:00. 

Simpozion Geomat 2014

05.09.2014
in perioada 13-15 noiembrie 2014, va avea loc simpozionul stiintific Gemat 2014

 In perioada 13-15 noiembrie 2014, va avea loc la Iasi, a doua editie a simpozionului stiintific cu participare internatioanla "Geomat". Mai multe detalii aici.

Teleconferinta - ordin 700

05.09.2014
Miercuri 13.11.2014 ora 13:00 va avea loc teleconferinta organizata de ANCPI si UGR

Uniunea Geodezilor din Romania (UGR) in parteneriat cu Agentia Natioanla de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) organizeaza miercuri 10.09.2014 ora 13:00 o teleconferinta pe tema ordinului nr. 700/2014 al directorului ANCPI, privind aprobarea regulamentului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara, precum si impactul acestuia asupra executarii, receptiei si avizarii lucrarilor.

Cotizatie anul 2014

05.09.2014
In urma sedintei conferintei nationale din data 8.07.2014 s-a stabilit cuantumul cotizatiei pe anul 2014

In cadrul Conferintei nationale din data 8.07.2014, s-a aprobat cuantumul taxei de inscriere in Uniunea Geodezilor din Romania (UGR) si cotizatia pe anul 2014.

- taxa inscriere : 50 lei

- cotizatia pe anul 2014 : 100 lei